Novice

Sole Libero: Vstopili smo v novo leto, leto novih začetkov!

Sole Libero, ki že drugo šolsko leto na Vrhniki ponuja alternativno obliko šolanja osnovnošolskim otrokom in doživljajske dopoldneve za predšolske otroke, vsem bralcem vošči srečno in srčno leto 2020! Skupaj z otroki veselo korakamo v leto 2020 in se z vso odgovornostjo ter navdušenjem dobro pripravljamo, da usvojimo znanje, ki ga predpisuje javni učni načrt. Vodilo našega učenje je, da damo izkustvom prednost pred teorijo, kadar je to le mogoče.

Pomembne aktivnosti v šolskem letu 2019/2020.

Dnevno se uro ali dve učimo, da čim bolje praktično in izkustveno sledimo snovi, ki nam jo predpisuje javni učni načrt. Na temo učnega načrta izvedemo mnogo praktičnih poizkusov, da vso snov čim bolje približamo učencem, da se snovi zgolj ne naučijo, temveč da jo tudi razumejo.

Večkrat beremo ob ognju v našem gozdičku, bralne urice pa imamo tudi na naših rednih obiskih Cankarjeve knjižnice Vrhnika. V centru »prečudnega kraja« smo obiskali tudi Cankarjevo hišo Na klancu, kjer smo hodili po stopinjah našega največjega pisatelja Ivana Cankarja.

Športno smo aktivni v Plezalnem centru Verd, v trening centru Prava Vadba, na okoliških igriščih ter v naravi, na vrhniških ribnikih, Trojici, Starem malnu,… saj smo imeli že kar nekaj pohodniških izletov. Enkrat tedensko obiskujemo tudi karate. Veliko se gibljemo tudi v našem gozdičku, kjer telovadimo, ustvarjamo in si včasih nad ognjem pripravimo tudi zdravo malico.

Za nami je tudi tridnevna jesenska šola v naravi, ki smo jo razgibano preživeli na Planini nad Vrhniko. Večdnevno preživljanje časa v naravi nam je omogočilo več prvoosebnega opazovanja in čutenja narave ter vedno navdušujočega spreminjanja letnih časov, več stika s seboj in skupino.

Večkrat poslušamo raznoliko glasbo, s katero si razširjamo nova obzorja ter igramo na glasbene inštrumente in se učimo novih pesmi. Velik poudarek dajemo pristni in domiselni glasbi, ki je ni moč veliko slišati na radijskih in televizijskih valovih.

Učenci dnevno sami poskrbijo za pripravo malice, pospravljanje učilnice, garderobe, kuhinje, skrb za posodo, čistočo in še kaj. Večkrat mesečno si otroci sami načrtujejo jedilnik in si skuhajo kosilo.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si ogledali tudi pravljico Sapramiška, ki nas je popeljala v prečudovit svet živali, nato pa še laponsko pripovedko Tjulenj, ki nas je z igro podob in zvokov popeljala v magični svet belih in zasneženih pokrajin. Obiskali smo tudi Hišo eksperimentov, in še ogromno stvari, o katerih ste si lahko več prebrali v prejšnjih številkah časopisa.

V mesecu decembru smo tudi prespali v šoli, kjer smo se veliko pogovarjali, se igrali, raziskovali okolico in si pripravili okusno večerjo ter pogostitev za starše za naslednji dan. Otroci so si v učilnici postavili šotor in pripravili ležišča, na katerih so potem spali. Pred odhodom domov smo pripravili še zaključek za starše, kjer je vsak posameznik lahko zablestel na svojem močnem področju.

Napovedi za 2020

V mesecu februarju se nam obeta tedenska zimska šola v naravi, kjer bomo smučali pod strokovnim vodstvom, se sankali, igrali ter gradili na snegu.

V mesecu marcu pa bomo ponovno imeli Dan odprtih vrat, kjer boste izvedeli vse podrobnosti o naslednjem šolskem letu, ki prihaja.

Vse zainteresirane za naš program sprejemamo že sedaj na individualne pogovore ter otroke na obiske našega programa.