Novice

PREGLED ŠOLSKEGA LETA IN NOVI VPISI

Ko se s ponosom oziramo nazaj na letošnje šolsko leto in ozavestimo, koliko
izkustev smo letos kreirali, kaj vse smo počeli in koliko stvari smo doživeli, se nam na obraz prikrade nasmeh in v srce toplina. Poleg sproščenega učenja in obdelovanja snovi javnega učnega načrta smo doživeli ogromno trenutkov, ki se jih ne da izmeriti, temveč se jih lahko le občuti.
Ti spomini in vsa ta doživetja bodo za vedno zapisana v nas in bodo tako
pedagoge kot otroke gradila še v prihodnosti. V Sole Liberu dajemo velik
poudarek na razvoj otrokovega trdnega notranjega stebra. Spodbujamo
otrokova močna področja zanimanja in krepimo šibka. Predvsem želimo, da otrok ohrani vedenje o sebi in razvija svoje interese ter strasti. Program delamo po meri otroka in ne spreminjamo otroka, da se bo prilagodil programu. Dopuščamo veliko avtonomije za pedagoge, da glede na skupino pripravljajo dodatne aktivnosti, kreativni kurikulum ipd.
Na kratko se zazrimo nazaj, kaj vse smo v letošnjem šolskem letu počeli. Izvedli smo 2 šoli v naravi, eno v jesenskem času na Planini nad Vrhniko, drugo pa v zimskem času na Pokljuki. Udeležili smo se nekaj gledaliških in lutkovnih predstav v Lutkovnem gledališču Ljubljana ter izpeljali veliko število izletov. Obiskali smo muzej Moja Ljubljanica, Ljubljanski grad, Hišo eksperimentov in mesečno obiskovali vrhniško knjižnico. Tekom leta so nas obiskale tudi raznolike osebe, ki so še dodatno popestrile naše izkustveno učenje in dodale svojo noto, in sicer smo imeli joga delavnico iz Joga studia Taabu, delavnico s Feldenkrais metodo, delavnico igranja na različne instrumente, kot so gongi, posebne posode in bobni ter tudi fizioterapevtsko delavnico, na kateri smo se na izkustven način učili o našem telesu. Prav tako smo večkrat obiskali Plezalni center Verd in ure karateja, kjer smo se urili v plezalnih in borilnih veščinah. Vrtnarili smo v Gozdni šoli Hosta in si ustvarili čisto svoje vrtove, skalnjake. Prav tako ni manjkalo medgeneracijske povezanosti, ko smo se urili v ročnih spretnostih. Seveda pa je naš vsakdan bil vedno izkustveno naravnan, tako da smo izvajali različne eksperimente, pripravljali hrano v notranji in zunanji kuhinji itd.
Naša stalnica ostaja gozdna učilnica, umirjeno jutranje učenje, dnevi
orodjarstva, dnevi ustvarjanja, dnevi spoznavanja okolja, dnevi športa, dnevi ročnih spretnosti in kuhanja, izkustveni dnevi …
Poleg vsega dogajanja so pedagogi vsak dan celodnevno skupaj z otroki, jih
spoznavajo v raznolikih situacijah in jih resnično dodobra spoznajo, saj je v
skupini največ 15 otrok, ravno zato je lahko osebni stik še toliko večji. Pedagogi kaj hitro prepoznajo strahove in negotovosti otroka, hkrati pa tudi njegove močne točke in prednosti, ki jih ima. O zavedanju sebe in svojih občutjih se veliko pogovarjamo in delamo na medsebojnem sprejemanju in spoštovanju raznolikosti, ki nas bogati. Preplet vseh teh vezi, ki se spletejo med nami, nam omogoča varno povezanost in odlično popotnico za življenje.
Nekaj mest je še na voljo v našem programu od 1. do 4. razreda za šolsko leto 2020/2021. V primeru vprašanj pokličite 031 751 499 ali nam pišite na info@sole-libero.si.