Novice

PREDSTAVITEV SAŠA KERN

Sem Saša Kern, direktorica zavoda in učiteljica razrednega pouka. Skupaj z vami in vašimi otroki bom stopala po poti izobraževanja, ki predstavlja nenehni življenjski proces. Izjemno se veselim vsega, kar se bomo naučili drug od drugega. V naslednjih letih se bodo med nami zagotovo spletle posebne vezi, saj se bomo redno srečevali in skupaj sodelovali v času šolanja vaših otrok.

V času študija razrednega pouka sem postala mama in se v tistih letih v popolnosti posvetila temu, kako biti mama in zaključiti študij :). Ob zaključku fakultete sem drugič postala mama in takrat sem začutila, da v poklicni poti želim v nekoliko drugačno smer, da moram najti tisto, kar me res veseli. Delo z otroki je bilo vedno na prvem mestu, a sem raziskovala kaj je tisto, kar v meni prebudi iskrico. Veliko sem delala z ljudmi, se lotila tudi animacij za otroke, vodila sem popoldanske programe, ki so vsebovali veliko vodenih dejavnosti, sodelovala in načrtovala počitniške tabore za otroke. Vendar me je po dveh letih animacije in vodenih popoldanskih vadb nekaj začelo motiti, vrtati vame in še sama nisem razumela kaj točno se z menoj dogaja.

Potem sem naletela na dokumentarni film NaturePlay in bila navdušena – to je to. Kot da bi nekdo ubesedil to, kar si želim za svoje otroke in vse otroke na svetu. Niti vedela nisem, da obstaja toliko somišljenikov, ki v prizadevanju za ta cilj že delujejo. Povezala sem se s kasnejšima ustanoviteljema zavoda Sole Libero in skupaj smo stopili na pot, s katero tudi kažemo, da se lahko osnovno znanje usvoji tudi drugače, da bodo imeli otroci, ki so vsakodnevno v naravi in redno izpostavljeni izkustvom, možnost odrasti v posameznike, ki se bodo zavedali, da je vse, kar potrebujejo, že v njih. Da za zadovoljstvo niso pomembne samo zunanje zadovoljitve, temveč sta mir in uravnoteženost znotraj nas najboljša popotnica za življenje. Zato smo pripravili šolanje za manjšo skupino otrok. Na ta način še vedno lahko ustvarimo občutek povečane družine, pa vendar ob dveh pedagogih lahko individualno obravnavamo in vidimo vsakega učenca ter mu prilagodimo tempo in učno snov ter mu hkrati omogočimo tudi prosti čas in prosto igro.

Ob vseh teh spoznanjih sem se počutila kot nekdo, ki je vse svoje življenje sedel v “izobraževali škatli”. Ob teh spoznanjih sem pokukala čez rob in ugotovila, da tam obstaja še drugačen svet. Pod noge sem si podložila kar nekaj knjig in raznolike literature, si ogledala del sistema na Danskem in zdaj dobro vidim, kakšen je svet zunaj “škatle”. Odločila sem se, da izstopim in grem svojo pot.

Dokler si  v “škatli”, je vse dobro, ko pokukaš čez rob, pa ni več možnosti, da te potisnejo nazaj in prepričajo, da je to edina prava pot. Tako sem ugotovila, kako se je mogoče naučiti ogromno stvari brez nenehnega sedenja v šolskih klopeh. Kako je znanje bolj dolgotrajno in uporabno, če se učimo preko izkušenj in nato usvojeno zanje prenašamo v vsakodnevne situacije. Ko ne ločujemo izobraževanja in življenja, temveč lahko vse prepletemo in polno živimo.

Res je čas za spremembe in tisti, ki želijo na drugačen način končati osnovno šolo, naj imajo to možnost. Zato smo ustanovili Zavod za naravno izobraževanje Sole Libero (svobodno sonce), saj se bomo preko izkušenj učili pod svobodnim soncem in polno živeli vsak trenutek.

Vsi, ki vas zanima več o nas in naših programih, mi lahko pišete na: sasa.kern@sole-libero.si.

Vesela bom vaših vprašanj.

Saša Kern