Novice

Izkušanje jeseni prek izkustvenih delavnic ter urjenje ročnih spretnosti

S polno paro in navdušenjem izkušamo jesen v vsej njeni barvitosti. Ob pohodu v Star maln smo imeli kar tri izkustvene delavnice. Merili smo v naravi in spoznavali merske enote za merjenje razdalje (kar tudi redno počnemo v našem programu, ko imamo na sporedu orodjarstvo).
V naravi smo tehtali maso predmetov, ki nas obdajajo, in spoznavali ter primerjali merske enote pri tehtanju (tudi med kuhanjem se večkrat lotimo tehtanja, predvsem kadar pečemo pecivo po receptu). Za zaključek pa smo še prelivali in se spoznavali z merskimi enotami za merjenje tekočin in prostornine. Ugotovili smo, koliko tehta liter kocka ter da je v valju, ki meri 1000 ml, enaka količina vode kot v na videz manjši liter kocki. Otroci so ob liter kocki spoznali tudi izraz kubični decimeter.

  Ker naš program obiskujejo otroci različnih starosti, se otroci redno urijo v mentorstvu, veliko otrok pripravi predstavitve svojih strasti za ostale otroke, nekateri prinesejo svoje znanstvene izume, drugi specialitete, ki jih skuhajo ali spečejo doma, in nas pogostijo s svojim presenečenjem. Velikpoudarek dajemo tudi na usklajevanje medosebnih odnosov. Otroka podpiramo na njegovih močnih področjih ter krepimo otrokova šibka področja.

V naši gozdni učilnici se ob ognjišču redno grejemo in zato smo se lotili priprave skladovnice, da nas zima ne prehiti. Redno tudi pletemo in se ob tej priliki zahvaljujemo babici z bogatimi pedagoškimi izkušnjami, Heleni Kern, ki je letos s svojimi veščinami pletenja med otroke vnesla pravi novi modni hit ter ročno spretnost, ki jih bo spremljala celo življenje.