Doživljajsko igrišče

“Igra je najvišja oblika raziskovanja.”

Einstein

Doživljajske urice avgust 2019 – ob sobotah od 10.00 do 12.00.

Prijavo pošljite na info@sole-libero.si ali nas v primeru vprašanj pokličite na 031 751 499.

O Doživljajskem igrišču:

Doživljajsko igrišče je namenjeno svobodni in prosti igri otrok. To je igrišče, kjer otroci sami ustvarjajo svoj svet in igrajo svoje igre. Odrasla oseba je prisotna in jim lahko pomaga, če jo prosijo, vendar stvari ne dela namesto njih. Pomaga pri rokovanju z orodjem, priskrbi materiale za ustvarjanje, grajenje itd. Lahko je njihov zaupnik, se z njimi igra, vendar ni njihov animator, ki bi jih zabaval in vodil ter načrtoval dejavnosti.
V današnjem svetu, ko so vse oči uprte v otroke in njihovo otroštvo, jim včasih zaradi želje po najboljšem vzamemo tisto, kar je za njihov razvoj izjemno pomembno – prosto igro ipd.
Vozimo jih na dejavnosti, ki naj bi jim čim bolj koristile. V teh popoldanskih aktivnostih ni prostora za individualnost, da otroci odkrijejo, kaj jim je všeč in tisto desetkrat ponovijo. Treba se je držati začrtane smeri, ki so jo določili odrasli. Včasih je bilo tako le v šoli, dandanes pa tudi v prostem času. To je skrb vzbujajoče.
Otroci počasi postajajo pasivni opazovalci svojega življenja, hkrati pa lahko dobijo občutek, da naj bi bilo v svetu tako, da se vedno mudi, da nimamo velikega vpliva na lastna življenja. Pa mora biti res tako?
Največji uvid v to problematiko se je zgodil med počitnicami, ko so deklice – že šolarke popolnoma brez samoiniciative čakale na »ukaze«, predloge odraslih. »Kaj bomo danes počeli,« so spraševale. Naši odgovori so bili: »Kaj pa želiš danes početi?« Nekatere niso znale odgovoriti in so jih naša vprašanja spravljala v slabo voljo. »Vi ste tukaj učitelji, vi povejte …« To nam je dalo misliti. Če je nekdo kot otrok naučen, da drugi ves čas upravljajo njegovo življenje, kaj če bo kot odrasla oseba čutil, da ne more vzeti življenja v svoje roke in čakal le na navodila drugih. Si predstavljate življenje, kjer ne veste, kaj je vaša strast in ne slišite svojega notranjega glasu?
Tega si za otroke ne želimo. Zaradi vsega tega smo se odločili, da zanje pripravimo Doživljajsko igrišče, kjer bodo sami ustvarjalci svoje igre. To preprosto res potrebujejo.
Brez animacij in poseganja v njih se sami igrajo in ustvarjajo, so to, kar so …
Takšno Doživljajsko igrišče smo si zamislili mi. Pa vi? Pridite naokrog, da se spoznamo, veseli vas bomo.

Doživljajske urice avgust 2019 – ob sobotah od 10.00 do 12.00.

Otroci so vabljeni, da preživijo dopoldneve v objemu narave pod svobodnim soncem. Če bi pripeljali vašega nadobudnega raziskovalca/ raziskovalko, nas kontaktirajte na: info@sole-libero.si.

Si želite, da bi vaš otrok preživel več časa v naravi, v objemu gozda? Včasih ob službi ter ostalih opravkih tudi vam zmanjka časa ravno za naravo? Ponujamo Doživljajske urice, kjer bodo otroci skupaj s sovrstniki preživljali dopoldneve. Vi ta čas lahko izkoristite zase, greste po opravkih ali skuhate kosilo. Vaš otrok pa se ta čas igra v gozdu kot v dobrih “starih” časih, ko je bilo vse tako preprosto. In preprosto je ponovno lahko, samo spomniti se moramo in to omogočiti tudi našim otrokom. Termini so zapisani spodaj.

Ob njih bo prisoten tudi pedagog, ki jim bo vedno pripravil še nekaj materiala za ustvarjanje (ustvarjalni kotiček, lesni kotiček kjer žagamo, zabijamo žeblje in gradimo, itd.), drugače pa si želimo predvsem, da se otroci prosto igrajo, sami podajajo ideje kaj početi in se naučijo kako lahko sami razpolagajo s svojim časom in dejavnostmi.

Na ta način bodo aktivni ter na svežem zraku, saj narava ponuja neskončno veliko možnosti za razvoj gibalnih vzorcev in igro. Nekateri otroci se bodo takšne igre brez animacije odraslih še morali naučiti, drugi jo bodo hitro usvojili :).

Z Doživljajskimi uricami si želimo naravo in gozd približati otrokom, da so v naravi sproščeni, saj bodo imeli tekom naših druženj veliko priložnosti, da gozd in naravo spoznajo iz lastne izkušnje in se naučijo kako se tudi v naravi lahko igrajo in se počutijo udobno. Za to pa je potreben čas, saj se sprva nekateri otroci ne znajo igrati v naravi. To je nekaterim novo, nepoznano okolje in potrebujejo čas, da se ga navadijo. Zato je prisoten pedagog, ki jim ponudi tudi nekaj aktivnosti, da je prehod zato lažji in da se počutijo bolj sproščeno in varno.

Ko so otroci v naravi ogromno pridobijo, predvsem zaupanje vase in svoje sposobnosti. Sprva je to za nekatere šok in kar nekaj časa potrebujejo, da se privadijo. Naučiti se morajo zaupati sebi in ne čakati, da jih bo nekdo usmeril ali opozoril. Ker je to izkustveno učenje, se zna zgoditi kakšna buška in praska a z izkušnjami se učimo in se na ta način utrdimo.

Kako potekajo Doživljajske urice?

Vse skupaj poteka zelo preprosto, se spomnite, ko ste se do kosila igrali zunaj s prijatelji dokler vas starši niso poklicali h kosilu? No nekaj takega :). Vedno bolj opažamo, da so ulice in igrišča prazna, zato smo preselili naše druženje kar v gozd, kjer nikoli ne zmanjka družbe, idej in materiala za prosto igro. Tudi ekipa Sole Libero bo poskrbela, da bo na voljo še dodaten ustvarjalen in gradbeni material, da bo igrišče zares začelo dobivati podobo, ki si jo bodo zamislili otroci. Vabljeni otroci vseh starosti.

Kaj prinese s seboj?

Otrok naj bo primerno oblečen in obut, saj je za dobro počutje vedno najbolj pomembno počutje našega telesa. Če jim bo dovolj toplo in bodo imeli s seboj dovolj oblačil za preobleči se bodo lahko res brezskrbno igrali. Sistem čebulnega oblačenja je še vedno zelo priporočljiv, dežna oblačila pa so za spomladansko raziskovanje nekaj najboljšega saj res ne premočijo ;). Otrok naj ima s seboj nahrbtnik z oblačili, nekaj za popiti in kaj za prigriznit, saj te igra  na svežem zraku in v naravi utrudi in se hitreje pojavi lakota. Otroke tudi zaščitite pred klopi.

Kaj pa mi…starši?

Tudi starši bi se radi najbrž igrali kajne? Kje so časi, ko ste se sprostili in delali nekaj samo zato, ker ste v tem uživali brez nekega višjega cilja? Tukaj na Doživljajskem igrišču je pomembno ravno to, da otroci delajo, ker jih zanima, ne glede na to kakšen je končni rezultat – morda ga sploh nimajo v mislih pač pa le sledijo trenutnemu vzgibu in to jim moramo pustiti. Starši ste dobrodošli da ostanete, lahko se pridružite. Zaenkrat smo imeli najboljše izkušnje, če so se starši umaknili v ozadje. Ko boste večkrat prišli in se bo otrok ob nas sproščeno počutil lahko otroka tudi pustite pri nas za dve uri in skočite po opravkih. Seveda še prej podpišete izjavo in nam pustite svoj kontakt. Po njih pridete ob 12.00 uri in vam jih predamo umazane in nasmejane do ušes ;).

Cenik:
Urice potekajo ob vsakem vremenu in v vseh okoliščinah (v kolikor bodo izjemne okoliščine, se lahko tudi med samimi uricami preselimo v notranje prostore, ki so tik ob gozdičku).

Ne poslujemo z gotovino, oddajte prijavo na info@sole-libero.si*  in vam pošljemo podatke za plačilo.

*Število mest je omejeno.

Cenik posamezen obisk:

Termini:

Avgust:

Sobota, 10. 8. od 10.00 do 12.00

Sobota, 17. 8. od 10.00 do 12.00

Sobota, 24. 8. od 10.00 do 12.00

Sobota, 31. 8. od 10.00 do 12.00

LOKACIJA:

Na Google zemljevid si vtipkajte naslov Verd 103 (to je začetek nekdanje industrijske cone LIKO, ki se prodaja in je zaenkrat na nekaterih mestih zapuščena in neurejena ampak kar pogumno naprej – smo v fazi urejanja in dolgoročne vizije :)).

Ko pridete v nekdanjo cono LIKO, kar naravnost naprej do konca in na koncu levo (lahko sledite oznakam Prava vadba, Plezalni center Verd, KMZ). Parkirate lahko tam, kjer se razteza velik transparent Sole Libero – naravno šolanje.

Od tam sledite oznakam našega sončka, ki pelje zadaj za modro ograjo desno gor in naprej do gozdička. Lahko nas tudi pokličite ko prispete na 031 751 499.